
"Portionsförpackningar med Jennys kåldolmar från Familjen Dafgård ligger i frysdiskar runt om i Sverige. På paketen står det att de är gjorda ”enligt ett familjerecept som inte ändrats sedan vår mormor Jenny skapade det för 80 år sedan.” Men innehållsförteckningen säger något annat. Där radas 67 ingredienser upp, bland annat E233, E471, E450, E300, E304, E211 och smörarom.–Det är förstås lite svårt att tänka sig att mormor Jenny skulle ha haft de ingredienserna, säger Mats-Eric Nilsson."
Att vi blir lurade dagligen och stundligen är väl i och för sig inget nytt, men det har varit omöjligt att greppa omfattningen på bedrägeriet. I "Den hemlige kocken" gör Mats-Eric Nilsson upp med många av dagens självklarheter i våra butiker. Som till exempel det frekventa användadet av ord som "hemlagat", "originalrecept", "dagsfärskt", när det i själva verket inte alls stämmer.
Jag tycker det här är en mycket efterlängtad bok eftersom den ger konsumenten en chans att välja, eller rättare sagt att välja bort. Den hemlige kocken har också en egen hemsida.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar