lördag 28 februari 2009

Per Morberg - hemsk eller härlig?

Han har ett matlagningsprogram på TV4+ som heter Vad blir det för mat?, han har spelat hustrumisshandlare i både 1939 och i Kay Pollacks Såsom i himmelen, hans roll som vidrig psykopat i Rederiet skulle bara vara ett gästspel i 4 avsnitt men hans tolkning av den galne kapten Viggo blev så populär (vi älskar ju att hata när det kommer till tv-personligheter) att han blev kvar betydligt längre. Men han är alltså inte bara skådespelare utan även kock och nu har han kommit med sin första bok som helt enkelt heter Morberg - scenen, livet och konsten att laga mat.

Han väcker känslor, Per Morberg, och det tycker jag alltid är intressant. De jag har pratat med tycker antingen att han är en upplåst, arrogant, manschauvinistisk buffel (alltså inte helt olik de roller som han oftast blir tilldelad på scen och film) eller så tycker de att han är härlig, stilig (!), en rakt-på-sak-inget-tjafs-typ som lagar mat som mat ska lagas, inga korslagda dillkvistar eller utmärglade ärtor på bädd av porslin här inte.

Nej, Per är mer hands-on, han skalar inte sina potatisar i vasken, han blästrar dem rena ute i trädgården, han går inte till slaktaren och ber om fyra fläskkotletter, han hämtar helt enkelt ett halvt vildsvin (från jordkällaren?) och styckar själv upp kotlettraden i köket (vildsvinet har han givetvis skjutit själv) och snålar inte med någonting när han lagar mat, det ska smaka och det ska smaka ordentligt och gott. Och efter att ha velat fram och tillbaka en längre tid så har jag nu fullständigt kapitulerat inför hans charm och kunskap och förhållningssätt till livet och maten. Och när jag bläddrar i hans bok så förstärks den känslan. Det ser vackert ut, och gott, ja det till och med DOFTAR ur sidorna. Allt detta plus att man får sig lite Morbergiana till livs. Mellan rätterna berättar han om sitt liv, både det han lever på scen och det han lever privat. Helgen är räddad. /Kajsa

Inga kommentarer: