
Den här boken pratade de om senast igår på Kulturnyheterna:
"Sven Hedin satt i både Svenska Akademien och Vetenskapsakademien. Universitet över hela Europa dränkte honom i hedersdoktorat och brittisk press utnämnde honom till sin tids främste upptäckare. Ingen svensk, vare sig före eller efter honom, har nått samma hjältestatus. Hans framgång var monumental, liksom senare hans fall från piedestalerna. Hedins kärlek till Tyskland, hans förvissning om att Ryssland hotade Europa och hans övertygelse om att han var mannen att ge svenskarna detta budskap satte de första fläckarna på den skinande vapensköld som blev hans då han adlades som siste svensken någonsin. Hans beundran för Hitler och aldrig sviktande stöd för Tyskland under andra världskriget fick hjälteglorian att slockna helt. Axel Odelberg, författare till den kritikerrosade biografin om Sven Hedins gode vän Hertig Larson, berättar den rafflande historien om Sven Hedin - upptäckarhjälten som hittade rätt i geografin men gick vilse i politiken."
Jamie Oliver senaste på svenska heter "Hemma hos Jamie: fyra årstider i köket" och bygger på tv-serien med samma namn. Oerhört inspirerande om ni frågar mig, man riktigt längtar efter att bli bjuden på några av de godsaker han tillagar i sitt vackra kök på landet.
"Den här boken ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Det är inget nonsens utan enkel matlagning med härliga smaker, året runt. När jag började skriva hade jag ingen aning om vad det skulle bli för slags recept, men jag blev snabbt mycket inspirerad av ... mitt grönsaksland. Förra året insåg jag att man inte alltid behöver ge sig ut i världen för att få inspiration. Genom att vara hemma och öppen för nya intryck kan man också få nya ideer. Jag gillar att vara hemma i byn där jag växte upp och arbeta med chefen - Moder Natur - i min trädgård och se alla vackra grönsaker komma upp ur jorden. I boken hittar du över hundra recept, en del fakta om plantering och tips om du också funderar på att börja odla!”
Jamie har flyttat ut på landet! I Hemma hos Jamie utgår han från vad naturen för tillfället har att bjuda på. Här finns recept av alla de slag: Vad sags om carpaccio med marinerad bönsallad, varmrökt lax med chilisalsa, svampbruschetta och sallad på avocado och grillade morötter med apelsin och citrondressing för att bara nämna några. Det finns också uppslag med Jamies egna favoritgrönsaker och handfasta odlingstips liksom kapitel om vilt och jakt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar